zaterdag 31 oktober 2009

Doen alsof

(screenshot uit de virtuele wereld 'Second Life')

Een paar opmerkelijke berichten deze week in de Millse media. Het meest opvallende is de weigering van de gemeente om steun te verlenen aan een uitgiftepunt voor voedselpakketten in Mill. Als er inwoners zijn die een dergelijke steun nodig hebben, moeten ze maar naar de sociale dienst komen. De gemeente Mill wil dus dat mensen die het toch al moeilijk hebben naar de gemeente gaan om te vrágen om extra hulp. De voedselbank daarentegen komt naar deze mensen toe. En terecht. Stel, je hebt zo weinig geld dat je je gezin niet iedere dag van een fatsoenlijke maaltijd kunt voorzien. Dan verkeer je niet in prettige omstandigheden en ben je blij als er hulp geboden wordt. Oók als die hulp in een dorp verderop is en je daarvoor extra moeite moet doen én kosten moet maken om er te komen. De voedselbank heeft het over ongeveer 10 gezinnen - dat zijn meer dan 26 mensen. De gemiddelde gezinsgrootte in de gemeente Mill is 2,61 (Brabants gem. is 2,34 en landelijk gem. is 2,26). Maar waarschijnlijk gaat het om een groter aantal, dat zal blijken als er wél een uitgiftepunt van de voedselbank in Mill komt. Want de Voedselbank Land van Cuijk is vastbesloten in haar streven om hier een locatie voor uitgifte van haar voedselpakketten te vinden.
Intussen doet de gemeente liever alsof er niks aan de hand is.

Doen alsof, dat wil de burgemeester ook graag. Wandelen in het nieuwe centrum van Mill, begin volgend jaar moet dat volgens hem mogelijk zijn. Niet in werkelijkheid, maar virtueel op een beeldscherm. Om je gemakkelijker een voorstelling te kunnen maken van wat het Centrumplan Mill werkelijk inhoudt.
Bekijk het volgende YouTube filmpje voor een voorbeeld van een ander project:



Geweldig idee van burgemeester Hans Verheijen en de zoveelste poging om te doen alsof we met z'n allen optimistisch moeten zijn over het nieuwe centrum. Ik help het hem hopen, zeker na het lezen deze week over het 'foutje in de begroting' van de gemeente.

Het gaat 'maar' om € 225.000,- maar dat bedrag is wel vier keer begroot! Natuurlijk stelt een 'verlies' van € 675.000,- niet zoveel voor als je dat vergelijkt met de kosten van het totale Centrumplan. Maar als ik dan lees hoe onze gemeenteraad dit probleem op wil gaan lossen (voorlopig wordt er gesproken over verhogen van de onroerendezaakbelasting, verhoging van toeristenbelasting, verhoging van leges, de reconstructie van het platteland of bezuinigingen), houd ik mijn hart vast over de visie van de mensen die het in Mill voor het zeggen hebben. Op een extra OZB-verhoging zit niemand te wachten, die is met een stijging van 5,25% al hoger dan de wettelijk toegestane 4,3%. En van wat meer toeristenbelasting of leges zal de gemeente niet echt rijk worden. Misschien moeten we als gemeente wat minder uit gaan geven aan randverschijnselen van het Centrumplan. Virtuele maquettes zijn leuke gadgets, maar zeker niet goedkoop. Laten we liever kijken hoe we Mill leefbaar kunnen houden 'In Real Life' (in het hier en nu).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten