zondag 30 augustus 2009

Nieuws?

Alweer meer dan 2 weken geleden plaatste ik hier het laatste bericht. Wij waren er even niet. Meer daarover kun je lezen op http://lievendag.punt.nl. Ook leuk om te lezen, zijn de feiten die met deze reis te maken hebben, kijk daarvoor op Lievendags Weblog.

Natuurlijk vroeg ik me bij thuiskomst af of we veel gemist hadden van wat er in Mill gebeurd is tijdens onze afwezigheid. Daarvoor keek ik op www.inmill.nl, en wat blijkt? Die hebben ook al een week geen nieuws meer! Niet vanwege een reis, maar in verband met onderhoud aan de site. Een héle week onderhoud, dat zal me een verandering worden?! Ik ben benieuwd, want als professioneel webbouwer (én onderhoudsvrouw) lijkt mij een week wel erg lang.

Nou lag er toen wij thuiskwamen een hele stapel kranten op ons te wachten, maar om daar nou de Millse nieuwtjes uit te moeten filteren, vind ik net iets teveel van het goede. De meeste kranten liggen trouwens al bij het oud papier. Ik wacht wel op het nieuws van volgende week. De laatste week van de schoolvakantie voor de kinderen in Mill. En ook al de eerste week van de klimatologische herfst. Hopelijk blijft het toch nog een klein beetje zomer, september kan heel mooi zijn.

Voor volgende week zaterdag hoop ik op in ieder geval droog weer. Zoals de voorspellingen er nu uitzien, is dat misschien al teveel gevraagd. Maar niets zo veranderlijk als het weer en voor alle zekerheid zetten we de feesttent op.
Op die zaterdag vieren wij namelijk onze jaarlijkse potluck, iets later dan anders ivm onze reis waarvan we net terug zijn.
De jaarlijkse potluck is een eet- en drinkfestijn voor vrienden en familie waarop het tot het laatst toe een verrassing is wat er gegeten en gedronken zal worden. De gasten brengen namelijk zelf alles mee, 'potluck' bestaat eigenlijk uit 2 Engelse woorden: pot en luck en je kunt het vertalen als 'wat de pot schaft'. Dat gaan we zaterdag zien, vanaf 3 uur verwacht ik de lekkerste dingen. Daarin zijn we nog nooit teleurgesteld!

Deze week op IMMUUN: Koekje erbij?
Op Lievendags Weblog: American Facts


zaterdag 15 augustus 2009

Plaatsnaamborden in het dialect?

Deze week verscheen er een artikel in de krant over mogelijke 'tweetalige' plaatsnaamborden in Noord-Limburg. Dat 'tweetalig' staat niet per ongeluk tussen aanhalingstekens, want volgens mij is Limburgs nog steeds geen officiële taal. Er zijn een heleboel Limburgers die daar anders over denken, maar voor zover ik weet, heeft alleen Friesland officieel een eigen taal en spreekt men in de rest van ons land het Nederlands. Dat dat niet overal hetzelfde klinkt, is alleen maar toe te juichen. Maar niet ieder dialect verdient de kwalificatie 'eigen taal' en dat moeten we vooral zo houden. Thuis mag iedere Nederlander van mij praten zoals hij of zij wil, maar laten we er voor oppassen dat we onze thuistaal gaan verwarren met het officiële Nederlands. Want net zoals het dialect bewaard moet blijven en gekoesterd moet worden, moeten we ook zorgdragen voor correct gesproken Nederlands dat door iedere Nederlander kan worden verstaan.

Daarom vind ik het dan ook geen goed idee dat plaatsnaamborden 'tweetalig' worden in andere streken dan in Friesland. Er zijn echt heel veel andere manieren om het dialect te bewaren en ook te gebruiken. Een mooie gelegenheid zijn de regionale dictees in het dialect, afgeleid van het Groot Nationaal Dictee. Of het gebruik tijdens plaatselijke en regionale feesten, waar Carnaval een mooi voorbeeld van is.

Nu las ik op www.inmill.nl dat er een Millse wethouder is die het idee van 'tweetaligheid' ook wel ziet zitten. In het geval van het Brabants is het al helemaal moeilijk om over een eigen taal te spreken, vergelijk het dialect uit Bergen op Zoom maar eens met dat van Brabants Eerste Kwartier waar wij wonen. Allebei prachtige dialecten met eigen woorden, uitdrukkingen en klanken, maar absoluut geen zelfde Brabantse 'taal'. 'Het' Brabants bestaat niet, net zomin trouwens als 'het' Limburgs.

Wat is trouwens de zin van een 'tweetalig' plaatsnaambord als het enige verschil 'm zit in de uitspraak, zoals bijvoorbeeld bij Langenboom (Langenbom), St. Hubert (Sintuubert), Stevensbeek (Stevensbek) en Haps (Hops)? Daarmee wordt geen dialect bewaard voor het nageslacht en voor de niet-dialect-sprekende bezoeker van de betreffende plaatsen moet het toch enigszins vreemd overkomen. Ook financieel lijkt het me een overbodige uitgave om daarvoor plaatsnaamborden aan te passen.
Misschien moet er over dit voorstel eerst maar eens in degelijk Nederlands overlegd worden, want niet ieder idee dat in eerste instantie grappig lijkt, is ook verstandig.

zaterdag 8 augustus 2009

Jaarmarkt weer bijna bij ons binnen...


Ook dit jaar stonden de auto's van de verkopers op de Millse Vakantiejaarmarkt weer strak tegen onze gevel aan geparkeerd. Ik schreef het al eens eerder: als je 's ochtends de luiken opent, is het een raar gezicht als je je letterlijk vastkijkt tegen iets groots en - dit jaar - geels. Een glimmende bestelbus van de tassenverkoper beperkte ons uitzicht op de markt tot NUL. Zelfs een mail naar de organisatie had niet geholpen om het dit jaar een keer anders te mogen meemaken. Daar moet ik dan direct bij vermelden dat ik daarmee ook erg laat was en ook absoluut geen wonderen verwachtte. Het verzoek om ons huis 'vrij' te houden omdat het als te koop staand pand beter in het zicht kan staan als er duizenden mensen in het centrum van Mill zijn, werd niet gehonoreerd. Maar ook op mijn opmerking dat strikt genomen de stoep voor ons huis geen openbare ruimte is, maar gewoon ónze grond die met ons goedvinden als looppad door iedereen die het wil - behalve bestelbussen tijdens de jaarmarkt, gebruikt kan worden, is niet gereageerd. Een kraam met koopwaar aan de kant van de weg kunnen wij dan nog wel begrijpen, maar auto's of zelfs bestelbussen ongevraagd in je voortuin zullen bij wel meer mensen niet welkom zijn. De Vakantiejaarmarkt is dan ook geen evenement waar wij op zitten te wachten! Ik zorg meestal dat ik er zo min mogelijk ben en dat bevalt nog het beste.
Dit jaar had ik mijn toevlucht genomen tot Eindhoven, een stad waar ik enkele jaren dagelijks kwam toen ik er een opleiding volgde. Nu ging ik er met een vriendin gewoon gezellig shoppen en toen ik thuiskwam was de grootste drukte verdwenen. Behalve de gele bus, die stond er nog steeds...

Ik hoop trouwens dat er tijdens de jaarmarkt geen bezoekers naar Mill zijn gekomen die besmet waren met de Mexicaanse griep (die je volgens mij tegenwoordig officieel Nieuw Influenza A Virus moet noemen, zie ook http://immuun.blogspot.com), want dan is de gemeente Mill en St. Hubert te laat met het treffen van voorbereidingen. Dat was wat me het meest opviel aan het nieuwsbericht dat ik net op www.inmill.nl las. Er wordt wel gesproken over St. Hubert Op Zijn Best en Wilbertoord Pakt Uut, maar de kómende Vakantiejaarmarkt is natuurlijk ook nog heel ver weg. Áls wij dan nog in Mill aan de Stationsstraat wonen, moeten we misschien maar overwegen om zelf een kraam te huren. En dan wel eentje die vlak voor ons huis staat, dat scheelt in ieder geval een grote gele bestelbus en een hoop ergernis.

Deze week op Lievendags Weblog: Groeten uit La Roche en Ardenne
Deze week op IMMUUN: Waar heb dat nou voor nodig?

zaterdag 1 augustus 2009

Wie wil de HEMA in Mill?

Hebben jullie het al gelezen? Het stond op de weblog van de burgemeester, dus het moet wel waar zijn! Er komt een HEMA in Mill! Het wordt aangekondigd alsof het iets heel geweldigs is.

Maar is dat wel zo geweldig? Zitten we echt te wachten op de HEMA? Ik wil helemaal niet zeggen dat ik het niet handig vind, want zoals heel veel andere Nederlanders haal ik ook regelmatig wat bij de HEMA. Dat combineer ik dan met andere dingen die ik in Uden of Boxmeer haal omdat ze in Mill niet te krijgen zijn. En dat vind ik helemaal niet erg, want in Mill doe ik allerlei andere boodschappen.

Wij waren er altijd heel erg trots op dat we in een dorp woonden met een eigen gezicht, een dorp dat geen verkeerslichten én geen HEMA had. De Blokker en het Kruidvat waren helaas al wel aan het straatbeeld toegevoegd, maar verder werden de winkels in Mill door hardwerkende plaatselijke middenstanders gerund en hadden gewoon 'eigen' namen zoals Mini & Maxi (ík heb het niet verzonnen) voor kindermode en ondergoed, Lamers voor gordijnen, slagerij Jansen, gezondheidswinkel Raven enz. Helaas hebben deze winkels het niet overleefd. Maar ook nu nog hebben we 'De Hippe Kip', die enig is in zijn soort en waar ze bijdetijdse kinderkleding verkopen, 'Buitengewoon' voor leuke cadeautjes, Verbeeten voor sport en speelgoed, Edo voor verlichting, Gremmen voor zijn en haar schoeisel, Schipperheijn voor boeken en schrijfartikelen enz. Ik vergeet er waarschijnlijk nog heel veel, maar ik wil maar zeggen dat het voor een dorp leuker is als het zijn identiteit o.a. ontleent aan de eigen winkels met namen die je elders niet tegenkomt.

Tegenwoordig kun je in iedere stad of iets grotere plaats in Nederland je inkopen bij dezelfde winkels doen. Grote ketens die ieder centrum overnemen en waar de eigen identiteit daardoor ver te zoeken is. Willen we dat ook in Mill of vinden we dat jammer?
Als dat de bedoeling van een Centrumplan Mill is, vind ik dat de huidige ondernemers alsnog moeten protesteren tegen zo'n plan. Want met de komst van de HEMA wordt misschien wel iets veel groters in gang gezet dan alleen het openen van zo'n zaak die een landelijke (tegenwoordig trouwens ook al in België en sinds kort zelfs in Frankrijk) keten vertegenwoordigt. Alle artikelen die de HEMA in Mill gaat verkopen, zullen niet meer gekocht worden bij De Hippe Kip, Buitengewoon, Verbeeten, Edo, Gremmen, Schipperheijn of wat voor soort artikel er ook bij de HEMA gekocht werd.

Deze week op Lievendags Weblog: De vaart erin
Deze week op IMMUUN: Lessen in zelfverdediging