zaterdag 31 oktober 2009

Doen alsof

(screenshot uit de virtuele wereld 'Second Life')

Een paar opmerkelijke berichten deze week in de Millse media. Het meest opvallende is de weigering van de gemeente om steun te verlenen aan een uitgiftepunt voor voedselpakketten in Mill. Als er inwoners zijn die een dergelijke steun nodig hebben, moeten ze maar naar de sociale dienst komen. De gemeente Mill wil dus dat mensen die het toch al moeilijk hebben naar de gemeente gaan om te vrágen om extra hulp. De voedselbank daarentegen komt naar deze mensen toe. En terecht. Stel, je hebt zo weinig geld dat je je gezin niet iedere dag van een fatsoenlijke maaltijd kunt voorzien. Dan verkeer je niet in prettige omstandigheden en ben je blij als er hulp geboden wordt. Oók als die hulp in een dorp verderop is en je daarvoor extra moeite moet doen én kosten moet maken om er te komen. De voedselbank heeft het over ongeveer 10 gezinnen - dat zijn meer dan 26 mensen. De gemiddelde gezinsgrootte in de gemeente Mill is 2,61 (Brabants gem. is 2,34 en landelijk gem. is 2,26). Maar waarschijnlijk gaat het om een groter aantal, dat zal blijken als er wél een uitgiftepunt van de voedselbank in Mill komt. Want de Voedselbank Land van Cuijk is vastbesloten in haar streven om hier een locatie voor uitgifte van haar voedselpakketten te vinden.
Intussen doet de gemeente liever alsof er niks aan de hand is.

Doen alsof, dat wil de burgemeester ook graag. Wandelen in het nieuwe centrum van Mill, begin volgend jaar moet dat volgens hem mogelijk zijn. Niet in werkelijkheid, maar virtueel op een beeldscherm. Om je gemakkelijker een voorstelling te kunnen maken van wat het Centrumplan Mill werkelijk inhoudt.
Bekijk het volgende YouTube filmpje voor een voorbeeld van een ander project:



Geweldig idee van burgemeester Hans Verheijen en de zoveelste poging om te doen alsof we met z'n allen optimistisch moeten zijn over het nieuwe centrum. Ik help het hem hopen, zeker na het lezen deze week over het 'foutje in de begroting' van de gemeente.

Het gaat 'maar' om € 225.000,- maar dat bedrag is wel vier keer begroot! Natuurlijk stelt een 'verlies' van € 675.000,- niet zoveel voor als je dat vergelijkt met de kosten van het totale Centrumplan. Maar als ik dan lees hoe onze gemeenteraad dit probleem op wil gaan lossen (voorlopig wordt er gesproken over verhogen van de onroerendezaakbelasting, verhoging van toeristenbelasting, verhoging van leges, de reconstructie van het platteland of bezuinigingen), houd ik mijn hart vast over de visie van de mensen die het in Mill voor het zeggen hebben. Op een extra OZB-verhoging zit niemand te wachten, die is met een stijging van 5,25% al hoger dan de wettelijk toegestane 4,3%. En van wat meer toeristenbelasting of leges zal de gemeente niet echt rijk worden. Misschien moeten we als gemeente wat minder uit gaan geven aan randverschijnselen van het Centrumplan. Virtuele maquettes zijn leuke gadgets, maar zeker niet goedkoop. Laten we liever kijken hoe we Mill leefbaar kunnen houden 'In Real Life' (in het hier en nu).

donderdag 22 oktober 2009

Dan liever geen klant van de Rabobank

Het lijkt erop alsof mijn blog van vorige week nogal wat stof heeft doen opwaaien. Via de statistiekenpagina zag ik al wel dat het vaak gelezen werd door veel mensen van Rabobanken ergens in het land. Niet alleen in de regio, maar ook ver daarbuiten, werd het opgemerkt. Dat vond ik niet erg, het is juist de bedoeling dat mijn mening over de gang van zaken duidelijk wordt. En dat is blijkbaar gelukt.

Helaas duurde het wel bijna een week (6 dagen) voordat er een antwoord van Rabobank Mill kwam op mijn mail. Die e-mail had ik na het telefoongesprek zoals ik dat in de blog beschrijf, verstuurd. Over dat telefoongesprek wil ik trouwens nog wel even kwijt dat dat heel prettig verliep. Ook al was de boodschap die aan mij overgebracht moest worden veel minder leuk. Dit vermeld ik expres nu op deze plek omdat ik (alweer) via mijn statistiekenpagina zag dat er 'ergens op internet' het volgende te lezen was: "Zo moet het dus volgens mij niet, ook al is het beleid om huisbankierschap te hebben. Je wilt niet dat klanten vervolgens bloggen hoe onvriendelijk ze geholpen zijn." Bij mijn weten heb ik vorige week ook niet geschreven dat ik onvriendelijk geholpen ben. Een betere constatering is dat ik helemaal niet ben geholpen.

Terug naar de mail die ik pas na zo'n lange tijd kreeg dat ik de hoop op antwoord al bijna opgegeven had. Dat was niet helemaal onterecht, want een echt antwoord stond er ook niet in. Een nietszeggend verhaaltje over de goede bedoelingen van de Rabobank ("Wij denken nog steeds dat we dit helder en éénduidig kunnen uitleggen..."), maar wijzer ben ik er niet van geworden. Ik las er wel iets anders interessants, want in de mail stond ook dat er discussies op LinkedIn zijn ontstaan over het onderwerp. Nou ben ik zelf behoorlijk actief op dit netwerk (klik hier voor mijn profiel), maar ik kan er niks over vinden. Dat zal er alles mee te maken hebben dat ik geen lid ben van een 'Rabobank-groep'. Maar de rayonmanager Mill en Sint Anthonis van de Rabobank wil daar niet op reageren, schrijft hij. Hij wil wel graag in een persoonlijk onderhoud mijn ervaring "toelichten, bespreken, onderhandelen dan wel overeenkomen". Daarvoor word ik dan in diezelfde mail uitgenodigd voor een gesprek.
Maar wat moet ik nou? Weer een afspraak maken? Dat heb ik vorige week al gedaan, maar die werd door de Rabobank afgezegd. Ik voel me hierdoor toch behoorlijk in mijn (potentiële) klantentrots gekrenkt en heb teruggemaild dat het hem vrij staat om de telefoon te pakken om een afspraak met me te maken.

Inmiddels ben ik gewoon naar Boxmeer gereden, naar mijn eigen Fortisbank, en heb daar - zonder afspraak - een nieuwe rekening geopend. Ik werd gewoon vriendelijk geholpen en dat is ook precies wat ik verwacht als ik ergens als klant binnenstap.
Die rekening had ik ook zelf via internet kunnen openen, maar het geld dat ik erop wilde zetten, kan niet virtueel naar de bank gestuurd worden. Daarvoor is nog steeds een ritje naar de bank noodzakelijk. Als die in Mill was geweest, had ik er een wandeling van kunnen maken.

Deze week op IMMUUN: Nooit een Nobelprijs
Op Lievendags Weblog: Never a dull moment

donderdag 15 oktober 2009

Klant worden van de Rabobank?

Vanmiddag overkwam mij een onaangename ervaring toen ik klant wilde worden bij de Rabobank. Aangetrokken door de lovende teksten op de website (zie helemaal onderaan dit bericht), ging ik naar de vestiging in Mill om een rekening te openen.
Blijkbaar is het nodig om daar een afspraak voor te maken met een 'adviseur' - zelf had ik al lang mijn opties overwogen en was tot de beslissing gekomen dat het gemakkelijk zou zijn om een rekening te hebben lopen bij een bank in Mill - en daarom kon ik niet meteen worden geholpen. De afspraak werd gemaakt, maar ik kreeg al wel te horen dat het niet de bedoeling van de Rabobank is om slechts één (betaal)rekening te openen terwijl er ook nog rekeningen bij een andere bank lopen.

Dit behoeft enige uitleg van mijn kant:
Mijn bedoeling was om als klant van Fortis een rekening te openen bij de Rabobank om zo gemakkelijker contant geld te kunnen opnemen en storten zonder daarvoor steeds naar Boxmeer of nog verder weg te moeten. Toen wij in 2005 in Mill kwamen wonen, bleek daar geen Fortis te zijn, een bank waar wij al jaren klant van zijn en dat ook gewoon willen blijven. In Mill was geen andere bankvestiging dan een Rabobank. Regelmatig liepen wij tegen het probleem aan dat we voor bankzaken die niet via internet afgehandeld kunnen worden naar Boxmeer moesten (of Nieuwegein, onze vorige woonplaats en nog steeds de plaats waar mijn echtgenoot zijn werk heeft). Deze week was het weer zover dat ik met een aanzienlijk bedrag naar Boxmeer moest en daarom dacht ik er verstandig aan te doen om een rekening bij Rabobank te openen. Toegegeven: geheel voor ons eigen gemak! Maar volgens reden nummer 2 is daar niks mis mee.
Dacht ik tenminste.

Toen ik net terug was van het maken van de afspraak bij Rabobank Mill, werd ik gebeld door de medewerkster die me aan de balie geholpen had. Ze had het nagevraagd bij haar leidinggevende en ze waren tot de conclusie gekomen dat het voor mij niet mogelijk was om een rekening bij de bank te openen. Het argument was dat de bank het beleid heeft om geen klanten aan te nemen die slechts één rekening willen ipv het totaalpakket zoals dat door Rabobank gepromoot wordt. Het openen van zo'n 'losse' rekening zou de bank alleen maar geld kosten (ik kan me niet voorstellen dat de kosten niet aan me doorberekend zouden worden in de vorm van tariefkosten zoals die bij alle banken gebruikelijk zijn) en daarom zou ik niet interessant zijn als klant. Daarover vind ik helemaal niks op de wervende site van Rabobank!
Over het concept 'Alles onder één dak' had ik inderdaad wel op de website gelezen, maar daar staat niet bij dat dat een verplichte vorm van rekeninghouden is. Buiten dat ik niet zo'n voorstander ben van 'Alles onder één dak' (ik ben nu bijvoorbeeld heel blij dat ik niet alles onder het dak van de DSB had liggen...), had ik deze optie ook niet overwogen omdat dat in onze situatie niet zinvol is. Bovendien kan ik op de website nergens terugvinden dat het openen van een 'losse' rekening niet toegestaan is, zelfs niet in de Algemene Voorwaarden.

Het telefoongesprek met de Rabobank medewerkster verliep overigens heel prettig, zij is natuurlijk niet verantwoordelijk voor het beleid dat ze uit moet dragen. Ik vertelde haar dat ik een bank ook als een soort maatschappelijke dienstverlening zie (zie hieronder reden 5 en 7), zeker in een plaats als Mill waar ze het monopolie op bankgebied hebben.
Stel je voor dat ik bij Albert Heijn een kilo suiker ga kopen en vervolgens al mijn andere boodschappen bij Jan Linders haal. Zeker weten dat ik dan een lastige klant ben voor Albert Heijn, want aan een kilo suiker is niet zo veel verdiend dat ze daarmee de kosten die ik maak bij het doen van die aankoop eruit halen (het licht moet aan, de kassa wordt gebruikt, de caissière moet betaald worden, de vakkenvuller moet een nieuwe pak suiker op de vrijgekomen plek zetten, enz. enz.). Maar ik denk niet dat ik daarom die kilo suiker niet mag kopen bij AH. Sterker nog, als ik met die ene pak suiker bij de kassa sta word ik net zo vriendelijk behandeld als dat ik mijn hele kar vol zou hebben geladen met boodschappen. En zo hoort het ook volgens mij.
Een klant is een klant. Verdien je er op dit moment niet zo veel aan, dan komt dat misschien later nog. Dat is het risico van ondernemen. Als kleine zelfstandige kan ik daarover meepraten.

Deze week op IMMUUN: Eeuwige jeugd en een beter immuunsysteem door sperma slikken
Op Lievendags Weblog: Het is weer gelukt...

===het gedeelte hieronder is overgenomen van de website van de Rabobank:

Waarom klant worden van de Rabobank?
De acht belangrijkste redenen om klant te worden van de Rabobank voor u op een rijtje.

Een Een bank van leden
We zijn al ruim honderd jaar een coöperatie van leden. Als lid heeft u invloed op ons beleid. U beslist mee over de kwaliteit van onze dienstverlening en over maatschappelijke projecten waaraan we deelnemen.

Twee Dichtbij onze klanten
We bieden u de service die u van een grote bank mag verwachten. Met onze 3.000 vestigingen, servicepunten en geldautomaten zijn we altijd bij u in de buurt. Nu, maar ook zeker in de toekomst. Want wat er ook verandert, we blijven onszelf.

Drie Financiële zekerheid
We zijn de enige private bank in de wereld met een Triple-A status, het hoogst haalbare kwaliteitskeurmerk voor kredietwaardigheid. Dit maakt ons de meest veilige bank ter wereld en biedt u financiële zekerheid. In goede tijden, maar zeker ook in mindere tijden.

Vier Het gemak van internetbankieren
Ook voor internetbankieren zit u bij ons goed. We zijn niet voor niets marktleider in internetbankieren. Bijna 3 miljoen klanten bankieren al via www.rabobank.nl, waar u 24 uur per dag uw bankzaken kunt regelen.

Vijf Duurzaam en verantwoord
Wij kiezen bewust voor duurzaamheid. En we nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Rabocard met klimaatbijdrage is hier een goed voorbeeld van. Lees meer over duurzaam bankieren bij de Rabobank.

Zes Innovatieve producten
U kunt uw bankzaken altijd regelen via onze vestigingen en internet. Daarnaast ontwikkelen we extra, innovatieve producten zoals Rabo Mobiel en Rabo TV-bankieren. Ook kunt u zich aanmelden voor nieuwsdiensten via e-mail en sms.

Zeven Betrokken
We vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij de samenleving. Dat telt voor ons zwaarder dan winst maken. We dragen sportclubs, vrijwilligersorganisaties en lokale initiatieven een warm hart toe en we zijn dan ook de grootste sponsor van Nederland.

acht Goed zaken doen
We zijn al jarenlang marktleider in het MKB. Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf bestaat uit veel verschillende sectoren. Wij bieden via Rabobank Cijfers & Trends ieder kwartaal de laatste branche- en benchmarkinformatie voor ondernemers.

Rabobank. Een bank met ideeën.
Waarom nog wachten? Word nu klant! Tijdens een adviesgesprek bespreken we uw situatie en wat wij voor u kunnen betekenen. Wilt u overstappen van een andere bank naar de Rabobank? Dat kan heel eenvoudig met de 'Overstapservice'.


zaterdag 3 oktober 2009

Groeten uit Oostenrijk


Veel groeten uit Graz (Südsteiermark), een prachtige stad in Oostenrijk.
Hieronder een diavoorstelling van onze impressies:





Deze week op IMMUUN: Brandblussers