zaterdag 29 maart 2008

Mill digitaal

Als je bij Google 'Websites gemeente Mill' intypt krijg je 30.400 hits in 0,15 seconden!!! Dat zijn er wel heel erg veel. Zonder te kijken of te controleren op dubbele, is dat gemiddeld 2½ website per inwoner van onze gemeente.
Nou zijn er best inwoners die meer dan 2 websites bezitten en/of beheren, bij die groep behoor ik zelf ook. Met 5 websites op mijn eigen naam zou je me 2 keer modaal kunnen noemen, dan heb ik het nog niet over de diverse profielsites - waarvan Hyves en Linkedin de bekendste zijn - waar je me ook kunt vinden.
Natuurlijk zijn 30.400 hits niet hetzelfde als 30.400 unieke websites. Dat is te simpel.
Hoeveel websites er werkelijk zijn die hun oorsprong in onze gemeente hebben, is moeilijk te achterhalen. Er zijn verzamelsites die er al een hele hoop hebben opgenomen.
Bijvoorbeeld op http://links.sthubert.nu, daar staan er meer dan 350. Als je zelf een website hebt, kun je daar een formulier invullen en dan wordt je link geplaatst. Zo is er ook een lijst op http://www.inmill.nl, waar je bijna 300 links aantreft. Die zijn er volgens hetzelfde recept geplaatst. Je stuurt een mail naar de redactie en je wordt vermeld. Handig toch.
Wat veel interessanter is voor de beheerder/eigenaar van websites, is om te weten wie hun bezoekers zijn. Natuurlijk hoop je dat door het plaatsen van een link op diverse andere sites er extra bezoekers naar je site zullen komen, maar hoe meet je dat?
Daar zijn heel handige programma's voor, je kunt allerlei statistieken loslaten op het verkeer op je website. Zo zit er bijvoorbeeld achter deze site een teller die me niet alleen vertelt hoeveel bezoekers er komen, maar ook waar die vandaan komen. Niet gek natuurlijk dat dat er veel uit Mill, Uden, Cuijk en anderen plaatsen in de omgeving zijn. Maar ook in andere delen van Nederland en zelfs uit België wordt regelmatig gekeken op Station Mill. Er zijn ook vaste bezoekers. Soms zie je dat aan de reacties, maar ik zie op de teller ook vaak dezelfde vermeldingen. Bijvoorbeeld een Wanadoo-abonnee uit Zeist (dat moet René zijn!) of iemand van de Jan Nieuwenhuyzenschool uit Kesteren.
Ook leuk om te zien is op welke pagina de bezoekers binnenkomen. Tot mijn grote verbazing wint het bericht over de Schapen (klik hier) het met een grote voorsprong, maar ook het bericht over een Brabants Volkslied (klik hier) en dat over Het kleine Mill (klik hier) zijn populair. Gelukkig komen de meeste mensen nog gewoon door de voordeur naar binnen (via Station Mill dus) en komen dan vanzelf bij het meest recente bericht terecht.
Nou ben ik misschien meer dan gemiddeld geïnteresseerd in het verkeer op mijn websites. Dat heeft voornamelijk te maken met mijn werk: het professioneel bezig zijn met websites. Ik bouw en onderhoud ze voor diverse opdrachtgevers en dan is het belangrijk om te weten hoe je bezoekers naar je website 'lokt' en ze daarna vasthoudt als regelmatige bezoekers!
Hoe zit dat met de lezers van dit blog? Waar komen zij vandaan, hoeveel websites hebben zij op hun naam staan en wat weten zij over het verkeer op hun sites?

zaterdag 22 maart 2008

Docent Marcel Joosen neemt afscheid van kunstencentrum De Meander

Na jarenlang verbonden te zijn geweest aan De Meander, heeft beeldend kunstenaar Marcel Joosen donderdagochtend zijn laatste les portret- en modelboetseren gegeven in Cuijk.
Voor de enthousiaste cursisten een behoorlijke domper dat Marcel volgend seizoen niet doorgaat met zijn vakkundige lessen, maar voor de kersverse 65-jarige een logische stap nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Behalve zijn passie voor beeldhouwen, heeft hij ook een grote liefde opgevat voor zijn huis in Frankrijk. Hij krijgt nu de kans om daar het grootste gedeelte van het jaar door te brengen en in alle rust aan zijn beelden te werken. Voorlopig zal hij in ieder geval de hele zomer daar verblijven. Of hij deze winter nog naar Nijmegen terugkeert, is op dit moment nog de vraag. Hij denkt er serieus over na om zich permanent in Frankrijk te vestigen, alhoewel hij zijn beelden toch naar een Cuijkse bronsgieterij wil blijven brengen.

De cursisten hebben lang gehoopt (en doen dat eigenlijk nog) dat hij in de wintermaanden aan een klein groepje privéles zal blijven geven, maar hebben er alle begrip voor als Marcel daar van afziet. Een mooi alternatief zou zijn als ze daarvoor in de plaats een weekje naar het Franse platteland zouden kunnen afreizen voor een workshop boetseren. De discussies daarover zijn nog niet afgelopen, de laatste lessen werd er druk over gepraat 'hoe het volgend seizoen verder moet'. Kunstencentrum De Meander heeft nog geen opvolger gevonden voor Marcel Joosen en de groep wil erg graag doorgaan met hun eigen kunsten met klei.

Maar eerst werd er deze laatste donderdag gepast afscheid genomen van Marcel en voorlopig ook even van elkaar. Een mooi cadeau, een speech en bloemen vielen de docent ten deel. Er was koffie met vlaai en de laatste spullen moesten worden opgeruimd of ingepakt en meegenomen. Nog één keer de oven vol werkstukken - die kunnen later wel worden opgehaald - en dan gaat de deur op slot. Het einde van een periode, wat mij betreft duurde die slechts één seizoen. Jammer dat mijn eerste kennismaking met portret- en modelboetseren via deze grote kleine beeldhouwer al meteen weer ophoudt. Het is te hopen dat er volgend seizoen net zo'n enthousiaste docent klaarstaat voor de wekelijkse cursus. En als toetje hoop ik dan op een heerlijke week in de klei in Frankrijk!
Voor meer info over Marcel Joosen: www.marceljoosen.com

zondag 16 maart 2008

Begin van de lente komende week ook in Mill?


Als ik naar buiten kijk, zie ik alleen maar nattigheid. Glimmende straatstenen, groeiende plassen en druppende bomen. Ook de temperaturen zijn sinds vandaag flink gedaald, haalden we gisteren nog de 15oC, vandaag moeten we het doen met slechts 10oC en dat wordt de komende week nog veel minder.
Volgende week Pasen, traditiegetrouw de dag dat men de nieuwe zomerkleren voor de eerste keer in het seizoen aanhad. 'Op zijn Paasbest', wie kent de uitdrukking niet? Tegenwoordig hebben we geen zondagse kleren meer, en al helemaal geen paasbeste, eigenlijk jammer dat zulke gebruiken verdwijnen.

Toen wij 25 jaar geleden in Philadelphia (USA) woonden, keken wij onze ogen uit op de Easterparade. Het was niet de optocht die wij verwachtten waar wij zo van onder de indruk waren, maar de 'show' die de bezoekers ervan maakten met hun paasbeste kleren. Kleine jongetjes die er exact zo uitzagen als hun vader: in 3-delige streepjespakken en een zwierige hoed terwijl hun moeder in haar outfit zo tussen de officiële genodigden op Prinsjesdag in de Ridderzaal zou kunnen plaatsnemen. Of die tradite stand heeft gehouden weet ik helaas niet, maar dat het ook in Philly koud kan zijn met Pasen vormde in ieder geval geen beletsel!

Terug naar Mill en het begin van de lente 2008. Vooruitkijkend op het weer van 21 maart blijft er van de hoop op een stralend nieuw begin niet veel over. Prima vera - eerste groen - zoals ze in Italië zeggen, het zal nog wel even op zich laten wachten. De knoppen die we hier en daar al zagen, zullen voorlopig niet opengaan. Het lijkt eerder winter te worden dan zomer.

Wat betekent het eigenlijk als de lente op zo'n dieptepunt begint?
Ik heb er de oude wijze weerdeskundigen van vroeger maar eens voor geraadpleegd en het volgende gevonden:

Lentemaands ruwheid geeft zomermaands luwheid.
Brengt maart storm en wind, de sikkel is de boer gezind.
Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel.
Maart guur geeft een volle schuur.
Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.

Dat klinkt dus allemaal nog heel positief, maar helaas zaten er ook wat negatievere spreuken tussen, zoals:

Maartse regen, brengt geen zegen.
Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil en mei doet er ook nog wat bij.
Komt men in maart omweer tegen, dan krijgt men in juli regen.
Sint Jozef (19 maart) schoon en goed,(mooie dag) een vruchtbaar jaar ligt in 't verschiet.

Van de laatste spreuk (19 maart) kunnen we al meteen de uitkomst zien.

Voor de volgende spreuken zullen we nog even moeten afwachten wat het wordt. Voor 21 maart staat dan wel geen noordenwind voorspeld, maar dat is ook nog erg ver weg. De aangegeven temperatuur voor die dag is in ieder geval bedroevend.
Onze hoop op een mooie zomer zullen we dan nu maar vestigen op Sint Rupertus...

Op de Lentedag (21) de wind in noord, dan blaast deze nog zeven weken voort.
Is het op St. Rupertus (27) helder en rein, zo zal ook de zomer zijn.

(Bron: www.weeramateur.nl)

zaterdag 8 maart 2008