vrijdag 15 juni 2007

Wat hangt er in de lucht?

Kennen jullie het práchtige prentenboek 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'? Zo niet, dan moet je het zeker een keer lezen, het is een prachtig verhaal. Voor kleuters, maar ook voor grote kinderen zoals wij allemaal. (Tekst van Werner Holzwarth met illustraties van Wolf Erlbruch)

Aan dat boekje moest ik denken toen ik deze week het plaatselijke nieuws las.
Allereerst was daar het bericht over huiselijk geweld, jawel in Mill. Een man werd aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht zijn vrouw te hebben geslagen. Waar moet dat heen?
Dan, een paar dagen later, het nieuws dat een Millse hardloopster is aangevallen door een buizerd! Zo'n grote vogel die op je hoofd landt, dat is nog eens andere poep. De buizerd voelde zich bedreigd omdat de vrouw te dicht bij de broedplaats kwam en 'stalkte' haar daarom enkele honderden meters om vervolgens met haar klauwen op het hoofd van de vrouw in te hakken.
Op dezelfde dag alweer een aanhouding van een man uit Mill, dit keer op verdenking van winkeldiefstal. Tijdens een verkeerscontrole tegen de lamp lopen met een auto vol gestolen Bacardi en oploskoffie (rare combinatie trouwens) lijkt tenminste op gerechtigheid, de politie verricht nader onderzoek.

In het jaarlijkse onderzoek dat het blad Elsevier verricht naar beste woongemeente van Noord-Brabant staat Mill en Sint Hubert bedroevend laag. Van de 443 gemeenten moest Mill er 401 voor zich laten. Zou dit iets te maken kunnen hebben met de nabijheid van Vliegbasis Volkel? Want die nabijheid 'hangt' hier voortdurend in de lucht, met soms erg vervelende consequenties. Op dezelfde dag dat de uitslag van dit woononderzoek in de krant staat, lees ik ook dat een F16 van Vliegbasis Volkel zijn brandstoftanks heeft laten vallen in de bossen bij Wilbertoord (gemeente Mill en Sint Hubert). Hierbij is zo’n 3500 liter kerosine vrij gekomen. Dat is nog eens wat anders dan een beetje poep op je kop, hier hangt meer in de lucht. Dit weekend (vrijdag en zaterdag) zijn de open dagen van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Volkel. Hierbij horen ook allerlei vliegshows en alhoewel wij toch zeker nog zo'n 6 km hemelsbreed van de vliegbasis af zitten, kleurde de lucht bij ons vanmiddag al een paar keer rood-wit-blauw. De formaties kwamen akelig laag overvliegen! Dat moet en mag niet fout gaan, want dan is de stront niet meer te overzien!

De mol haalt op de laatste bladzijde verhaal bij zijn dader en poept een klein zwart worstje bovenop de hondenkop van Bullebak. Mijn vraag is nu: Welke Bullebak moeten de inwoners van Mill eens lekker op de kop schijten en vooral, hoé moeten ze dat doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten