zaterdag 8 september 2007

Brabant

Deze week was het weer volop in het nieuws: Noord-Brabant heeft géén volkslied. Nou én, zou daarop een eerste reactie kunnen zijn, we doen het al heel lang zonder, dat gaat prima zo. Maar bij officiële gelegenheden is het misschien zo gek nog niet om over een écht volkslied te beschikken. Voor alle duidelijkheid, dan bedoel ik níet de carnaval of een inhuldiging van bepaalde voetbalclubs. Daarvoor is genoeg feestmuziek beschikbaar, óók Brabantse!
Nee, ik denk nu terug aan koninginnedag zoals wij die vroeger (ja, want ik spreek hier toch over bijna een halve eeuw geleden!) vierden. Als schooljeugd kwamen we dan bij elkaar voor het gemeentehuis en zongen uit volle borst allerlei historische liederen die we speciaal daarvoor op school geleerd hadden. Dat was dus ruim voor de tijd van de Benny Vreden-producties, toen je nog gewoon liedjes leerde zingen op school.
Volksliedjes! Over de toren van Zaltbommel, 't hermenieke van Bergeijk en 't Ros Beijaard. Maar ook over een wagen volgeladen met oude wijven, komt vrienden in den ronde én over 't hofke van heer Jezus. Liedjes die niet meer gezongen worden en die nog weinigen zullen kennen. Zeker de jonge generatie niet, die leren heel andere liedjes op school. Daar is niks mis mee, maar het is wel jammer dat zo al die oude liedjes verdwijnen.
Nog erger vind ik het dat de jeugd van nu denkt dat een nummer van Guus Meewis - dat overigens helemáál niet over Brabant gaat, maar over iemand die elders verblijvend met heimwee aan zijn Brabantse geliefde denkt - tot Brabants volkslied verheven kan worden omdat er (slechts in één zin) over de Peel en de Kempen en de Meierij gezongen wordt. Nergens vind ik in dit lied iets terug over de historie, cultuur of natuur van Brabant, de volksaard wordt zelfs alleen maar negatief bezongen ('ik mis zelfs het zeiken op alles om niets'). Een leuk nummer van Guus, maar geen volkslied dus.
Op de website www.brabantvoorbrabant.nl kun je er op stemmen, maar ze geven helaas geen alternatieven. (Vanochtend hoorde ik op de radio dat ze er enorm trots op zijn dat er ál 25.000 keer gestemd is. Dat lijkt veel, maar op een inwoneraantal van 2.415.946 (per 01-01-2006) is dat maar nét 1%, géén democratische meerderheid dus.)
Gelukkig zijn er genoeg bestaande liederen die heel geschikt zouden zijn als Brabants volkslied. Bijvoorbeeld het officieuze Brabants volkslied 'Toen de Hertog Jan kwam varen' (dat wij dus vroeger op koninginnedag voor de burgemeester moesten zingen), dat verhaalt over de glorietocht van hertog Jan in Belgisch en Nederlands Brabant. Maar ook andere 'volksliederen' waar historie, natuur en volksaard in beschreven zijn, bestaan al jaren. Een stuk Brabantse cultuur die eigenlijk niet verloren mag gaan. Het zou jammer zijn als ze verdrongen werden door een populair nummer zonder 'eeuwigheidswaarde' dat nu door enkele Brabantse jongeren naar voren geschoven wordt.
Voor muziek, tekst en uitleg van de al bestaande volksliederen: www.volksliedarchief.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten