zondag 4 april 2010

Mill in het nieuws

Deze week leek het wel of Mill zijn bijdrage aan het landelijke nieuws iets te serieus nam. De Q-koorts kwam zo dichtbij dat een gedeelte van de bewoners van Mill een brief ontving van de ministers Klink en Verburg met informatie over een bedrijf binnen een straal van 5 kilometer waar besmetting met de bacterie vastgesteld was. Het gekke is dat er in zo'n brief niet vermeld wordt om welk bedrijf het gaat, terwijl dat op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit gewoon op te zoeken is. Ook de 'dorps-tam-tam' doet natuurlijk zijn werk en het is dan ook geen geheim welk bedrijf het is. Waarom zou dat ook? Je kunt maar beter weten waar het risico zich bevindt dat je wilt vermijden. Een brief naar alle huishoudens binnen een straal van 5 kilometer is prachtig, maar in de praktijk heb je daar natuurlijk niks aan. Er is waarschijnlijk niemand die zich niet buiten die 5 kilometer begeeft, waarmee besmetting razendsnel kilometers verspreid kan worden. De Q-koorts bacterie is een gemene kleine opdonder die zich over een relatief grote afstand kan verspreiden. De sporen ervan blijven lang in leven en kunnen zelfs overgebracht worden door een vlieg die in het stro van een besmette stal heeft gezeten en vervolgens een argeloze fietser op een paar kilometer afstand kan besmetten. Ook stofdeeltjes in de lucht kunnen bacteriën bevatten, waarmee de komende zomer fietsen op het platteland minder aantrekkelijk wordt.
Deze keer ging het om een bedrijf in Wanroij, maar ook in de gemeente Landerd bevinden zich hele grote geitenbedrijven (landelijk staat deze gemeente op de 4de plaats als het op gemiddeld aantal geiten per bedrijf aankomt) en is al een aantal keren besmetting met de Q-koorts bacterie vastgesteld. Het is niet onwaarschijnlijk dat er ook van die kant een brief van de ministers komt met informatie over Q-koorts in de buurt. Maar behalve over de Q-koorts kwamen we als gemeente deze week niet bijzonder fraai in het nieuws.

In De Gelderlander van donderdag stonden vier voorpagina-artikelen, waarvan DRIE over seksueel misbruik gingen. Helaas was één daarvan afkomstig uit de gemeente Mill en St. Hubert.
Je kunt deze dagen geen krant meer openslaan of het gaat over seksueel misbruik, maar als het in je eigen dorp gebeurt, komt het opeens wel héél dichtbij. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is en dat niemand het op tijd gemerkt heeft. Dat er in een dorp zoiets kan gebeuren, zonder dat er op tijd ingegrepen kan worden. Dat is ook verschrikkelijk.

Gelukkig gebeuren er in Mill ook nog gewoon leuke dingen. Zoals woensdag bijvoorbeeld, toen de kinderen op De Kameleon kennis maakten met Corné Kremers die kwam vertellen hoe het is om blind te zijn. Hoe hij zo gewoon mogelijk alles kan doen ondanks zijn visuele handicap. Als kleuterjuf mocht ik hier getuige van zijn en dat was heel bijzonder. Samen met de kleuters had ik wat vragen voorbereid en daar kregen de kinderen hele duidelijke en soms humoristische antwoorden op. Voor 4- en 5-jarigen is het best moeilijk om een half uur aandachtig naar iemand te luisteren, maar ze hingen aan Corné's lippen. Ze vonden het machtig interessant om te horen hoe hij wel eens knoeide met zijn eten en drinken, want dat doen ze zelf ook wel eens. Later in de klas gingen we uitproberen hoe het is om te eten zonder dat je ziet wat je doet. Dat viel niet altijd mee. Het drinken hebben we echter met de ogen wijd open gedaan, want zoals Corné al vertelde: "Het wordt zo'n smeerboel als je niet kunt zien waar je beker staat...".


Deze week op IMMUUN: Some like it hot
Op Lievendags Weblog: OV-chipkaart


Geen opmerkingen:

Een reactie posten