zondag 26 augustus 2007

Schapen...

Of het ooit werkelijkheid wordt, kan ik op dit moment nog niet verifiëren. Hoeveel dit nieuws waard is, weet ik ook niet. Maar als ik de reacties lees die onder mijn vorige bijdrage staan, dan lijkt het erop dat we binnenkort schapen krijgen in Mill. Ik hoop niet dat de burgemeester dat bedoelde, toen hij het over zijn plannen had om het imago van Mill op te poetsen.
Als je als plaats de aandacht wilt trekken met iets bijzonders, zul je daar in ieder geval als eerste mee moeten komen. En als ik me niet heel erg vergis, was Groningen daar al mee in het nieuws. Die gemeente startte in mei met een proef waarbij zo’n 300 schapen de taak kregen om het gras in de stad op een ecologisch verantwoorde manier kort te houden. (voor info, klik hier)
Of de proef ook gelukt is, zal later moeten blijken. Hierover vind ik nog nergens berichtgeving.
Als Groningen 300 schapen door de stad laat kuieren, hoeveel zouden er dan in Mill nodig zijn? Door een snel rekensommetje toe te passen (de stad Groningen heeft ruim 2200 inwoners per km2 en de hele gemeente Mill nog geen 220 inwoners op dezelfde ruimte) kom ik op een kleine kudde van 30 schapen. Net genoeg voor bij de kerststal in december ;-)
Met al die klinkers in ons dorp valt er voor schapen niet zo heel veel te smikkelen. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat ze uw en mijn gazon komen begrazen? Of de berm langs de drukke Volkelseweg, dat lijkt me ronduit gevaarlijk.
Is het eigenlijk wel de bedoeling dat de schapen in de dorpskernen gaan 'grazen'? Want behalve de verkeersveiligheid zijn er dan nog wel enkele andere punten waarop gelet zal moeten worden. Bijvoorbeeld: hoeveel last ondervind ik dagelijks bij het uitlaten van de hond? Waar gaan al die schapen zich van hun keutels verlossen en wie gaat dat opruimen als er overlast ontstaat?
In de stad Groningen zijn meerdere herders, hoeveel herders gaat de gemeente Mill aanstellen? Wat zullen hun bevoegdheden worden, mogen ze bijvoorbeeld ook het verkeer regelen als de schapen ergens over moeten steken? Misschien kunnen ze dan ook meteen iets aan het willekeurig parkeren op de kruising Kerstraat - Oranjeboomstraat - Stationsstraat - Burg. Verstraatenlaan doen. Want stel je voor dat daar ook nog eens 30 schapen tussen de auto's door lopen, hoe kom ik dan ooit nog veilig aan de overkant?
Mocht het er ooit van komen dat er schapen door Mill gaan lopen, dan zal er vast wel goed over nagedacht zijn door 'de deskundigen'. Misschien dat ze nog iets kunnen leren van de ervaringen in Groningen of wellicht zelfs van dit bescheiden stukje.
Is het een idee om Martin Bril dan maar eens écht uit te nodigen om over de schapen in Mill te schrijven? (Lees hier wat hij de vorige keer over Mill e.o. schreef)
Blijkt het bovenstaande toch allemaal op een gerucht te berusten dat nooit waarheid zal worden, dan was het voor mij toch een leuke overpeinzing op de zondagochtend.

zondag 19 augustus 2007

Terug in Mill

Na een afwezigheid van 14 dagen op deze plek, neem ik vandaag de draad weer op. Wat hebben we allemaal gemist aan het Millse nieuws in deze periode?
Op www.inmill.nl staan 26 'nieuws'berichten die gepubliceerd zijn tussen 4 en 19 augustus. Betekent dat, dat er ook werkelijk zo veel nieuws was?
Helaas, van de 26 berichten kunnen er al meteen meer dan de helft overgeslagen worden om later nog eens te lezen. Die gaan namelijk over evenementen die pas eind augustus of in september plaatsvinden. Ook zijn er nog wat artikelen die absoluut niet onder de noemer 'nieuws' vallen, bijvoorbeeld een verhaal over de verbouwing van Viasana. Dat lijkt meer op een advertorial (betaalde advertentie die lijkt op een nieuwsbericht) en heeft meer commerciële waarde dan nieuwswaarde. Ook de berichten over de brede school leveren geen nieuwe dingen op. De overige nieuwsfeiten behelzen vooral het 'kleine leed' (behalve natuurlijk als het jezelf overkomt) zoals inbraken, brandjes en snelheidsovertredingen.
Alles is nog bij het oude in Mill. Tijdens onze afwezigheid hebben er zich geen flitsende plannen voor een mooier centrum ontrold, niemand heeft zich gemeld om het probleem van het 'Mills parkeren' (men is hier gewend om de auto zo dicht mogelijk bij het doel neer te zetten, ongeacht de hinder die dat oplevert voor andere weggebruikers) eens echt aan te pakken en de 3 basisscholen zijn vorige week allemaal weer gestart op hun oude locatie.
Bij thuiskomst zag alles er helemaal vertrouwd uit, er leek niks veranderd.
Behalve dan de omleiding bij de Domeinenstraat en de verbouwing bij de opticien bij ons tegenover. En de nieuwe buren, die nog steeds flink aan het klussen zijn, ook al is dat aan de buitenkant nauwelijks te zien.
Maar als je na een chaotische zomer van diverse keren vertrekken en weer thuiskomen, uiteindelijk doodmoe in het rustige Mill terugkomt, is het bijna een zegening dat er niks, maar dan ook helemaal niks, veranderd is. Gelukkig niet.

zaterdag 4 augustus 2007

Thuis en alweer op het punt om te vertrekken

(Rituele wassing van Shiva in Chennai (voorheen Madras, India) © Riky Lievendag)

Een hele korte week in Mill, deze keer. Maandag kwamen wij terug uit een heet Frankrijk en wat ons het meest opviel was het enorme temperatuurverschil! Én de nattigheid natuurlijk. Dat was wel even schrikken, maar gelukkig werd het in de loop van de week wel wat beter. Typisch Nederland: dit weekend is het dus hóóg zomer. Tegen de tijd dat het hier weer minder wordt, zijn wij weer vertrokken. Naar nóg warmer oorden dan Zuid Frankrijk, maar niet zo droog. In tegendeel: wij gaan volgende week naar India en Vietnam en daar is het op dit moment volop regentijd. Met temperaturen tussen de 25°C ('s nachts) en 35°C en iedere dag hevige regenbuien, komen wij in een totaal ander klimaat terecht. Dat past dan goed bij de andere wereld waarin wij deze dagen zullen doorbrengen. Vooral naar het leven in India zijn wij heel benieuwd, aan dat in Vietnam hebben wij vorig jaar al even mogen 'ruiken'.

Het zal heel anders zijn dan hier in Mill. Zouden de mensen in Chennai (het vroegere Madras, de plaats waar wij een paar dagen logeren) zich ook zorgen maken over het imago van deze stad? Of hebben ze het zo druk met overleven dat ze daar totaal geen tijd voor hebben?

Op de weblog van onze burgemeester las ik dat hij zich zorgen maakt over 'wat de mensen van ons denken'! Ik citeer: "In het voorbije half jaar heb ik het imago van de gemeente Mill en Sint Hubert nadrukkelijk onder de loep genomen. Op welke wijze komen wij bij mensen op het netvlies? Welk beeld hebben buitenstaanders van onze gemeente? Hoe bekend zijn de mogelijkheden van ontspanning in onze gemeente? Staat de gemeente te boek als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor wonen en werken/bedrijvigheid?"
Ik heb vroeger altijd van 'ons moeder' geleerd dat je je helemaal niet druk moet maken over wat de mensen wel niet van je zullen denken. Je moet ervoor zorgen dat je trots kunt zijn op wat je doet en op wie je bent. Kortom, je moet van jezelf houden om positieve aandacht op je te kunnen vestigen. En dat is nou precies wat Mill ook zou moeten doen. Dus roep ik hierbij de mensen uit Mill op: 'Hou van je gemeente, zorg er goed voor en vooral, zorg dat je er trots op kunt zijn dat je hier woont!' Dat betekent dat we ons allemaal (nog meer) verantwoordelijk moeten gaan voelen voor ons dorp, voor zover we dat nog niet doen. Want Mill is zo slecht nog niet, het is hier prima wonen. Het is al helemaal niet nodig om je te laten ontmoedigen door een columnist van de Volkskrant die blijkbaar geschreven heeft: "Kort daarop stond ik op een rotonde. Rechtsaf ging het naar Mill, maar ik kon ook andere kanten op, naar Wilbertoord, Wanroij, Odiliapeel, Sint Anthonis en Rijkevoort. De wereld begon nu toch wel heel groot te worden. Ik ging naar Mill. En keerde terug."

Nou én, dat zegt toch helemaal niks over Mill! Volgens mij trekt de burgemeester wel een hele snelle conclusie als hij hierin leest dat Mill geen indruk achterliet op deze columnist.
Kom op burgemeester, eerst zelf wat meer van Mill gaan houden en dan komt het allemaal goed!