zondag 10 september 2006

Groeten uit Antwerpen

Dit weekend waren wij in Antwerpen. Nog even een weekendje weg, genieten van de leuke dingen van het leven. En dat doen wij graag in Antwerpen, we winkelen er altijd bij onze vaste adresjes, we zitten er uitgebreid op terrasjes naar mensen te kijken en we nemen er minstens 2x per dag een uitgebreide Bourgondische maaltijd tot ons. Leve de lijn, maar daarover bericht ik wel weer eens in een ander stukje. Dit weekend boften wij ook nog geweldig met het weer: stralende zon aan een strakblauwe lucht.
Op vrijdagavond kwamen wij aan bij ons hotel, eigenlijk een duur 4 sterren-hotel maar in het weekend toegankelijk voor aanbiedingsprijsjes. Daar maakten wij graag slim gebruik van.
Op de Charlottalei, midden in de joodse buurt. Vooral op vrijdagavond en zaterdag is dat ook heel duidelijk te zien als hele joodse families wandelend door de straten trekken. Allemaal in orthodoxe dracht, de mannen met hoeden of grote bontmutsen en pijpenkrullen, de vrouwen meestal in het zwart en met pruiken en hoofddoeken op hun hoofd. Zelfs de kleinste kinderen zijn al volgens de traditite aangekleed met veel zwart en stemmige kleuren.
Vanaf het hotel was de afstand naar het centrum van Antwerpen goed tevoet te doen en de eerste avond liepen wij dan ook rechtstreeks richting kathedraal om te genieten van de culinaire hoogstandjes van Appelmans. Dit restaurant heet naar de bouwmeester van de kathedraal, de naam heeft verder niks met het gebodene in het restaurant te maken. Ze zitten wel in een prachtig bewaard oud pand, vroeger in gebruik door de kanunniken van de kathedraal. Op zaterdag hadden wij eerst onze 'boodschappen' te doen, vooral bij herenkledingzaak Celio zijn wij vaste klant.

Daarna begaven wij ons naar het Hendrik Conscienceplein om in de Carolus Borromeuskerk naar een expositie van beelden van Mark Swysen (Causa Vitae) te kijken. De expositie op zich viel een beetje in het niet bij de kunsttempel zelf (zoals de Carolus Borromeuskerk ook wel genoemd wordt), hier ademt alles nog de sfeer van Rubens. Er hangen originele werken uit die tijd en ook al het houtsnijwerk is bijzonder goed bewaard gebleven. De kerk wordt veel gebruikt voor exposities en muzikale evenementen.



's Avonds voor het eten streken wij neer onder de kathedraal op een terras in de zon en tot onze grote verbazing begonnen daar na enkele minuten De Deurdouwers uit Erp te spelen. Na enkele feestnummers, waaronder Rosa Munda, speelden ze zelfs zoiets als 'Wij komen uit Erp...' en zongen daar uit volle borst bij. Na een kwartier of zo hielden ze het weer voor gezien, maar het is toch wel bijzonder dat je als Millenaren opeens in Antwerpen naar de muziek van een dweilorkest uit Erp zit te luisteren! Op zondagochtend hebben wij uiteraard nog even de vogeltjesmarkt bezocht om daarna richting Nederland te vertrekken. Onderweg in Turnhout nog een laatste Belgische lunch naar binnen gewerkt en nu maar weer wachten tot het weer 'ns is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten