zaterdag 20 november 2010

Over onze culturele toekomst



Vandaag waren wij in Den Bosch om gehoor te geven aan de oproep: 'Schreeuw om cultuur'! Op diverse plaatsen in het land verzamelden zich rond 14.00 uur cultuurliefhebbers die hun stem wilden laten horen als het om cultuur gaat. Cultuur met een grote en cultuur met een kleine c, van rijksmusea tot het nieuwe cultureel centrum, van Van Gogh tot Kees Bastiaanse, van het Concertgebouworkest tot Harmonie St. Willibrord uit Mill en alles daaromheen en ertussenin: wij mensen kunnen gewoon niet zonder kunst en cultuur. En dus moeten wij ons best doen om bestaande culturele voorzieningen te behouden, dat zijn wij als mensen aan onszelf verplicht.
Cultuur is niet iets wat alleen in een cultureel centrum plaatsvindt, cultuur is geen linkse hobby, cultuur is net zo belangrijk als eten en drinken, cultuur is overal om ons heen.
Op de website www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl is het volgende te lezen, daar heb ik niks meer aan toe te voegen:

NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR bundelt de stemmen van allen die willen voorkomen dat er onherstelbaar wordt gesnoeid in kunst en cultuur.
  • Cultuur verbindt mensen, is een publieke zaak en is voor iedereen, maakt slimmer en brengt welvaart. 
  • Cultuur is heel breed. Iedereen komt er dagelijks mee in aanraking, via de muziekles van je buurmeisje, het optreden van de fanfare, maar ook de ontwerpers van alle mooie gebouwen en boekomslagen, de films in de bioscoop en de boeken die je leent in de bibliotheek. 
  • Cultuur is van iedereen, cultuur is voor iedereen. Er gaan twee keer zoveel mensen naar het theater als naar het betaald voetbal, 4 miljoen mensen zijn lid van een bibliotheek, er zijn 8 miljoen actieve beoefenaars van amateurkunst en de musea krijgen 20 miljoen bezoeken per jaar. 
  • Cultuur is van iedereen, cultuur is voor iedereen. Het is dus zeker geen hobby van maar een kleine groep mensen.
    Er wordt gesuggereerd dat kunst alleen voor de elite is, maar ook “Henk en Ingrid” gaan naar het theater of Nemo of Naturalis. Een 13% btw-verhoging raakt al het publiek want de toegangskaartjes worden duurder. Door te bezuinigen op cultuur en de btw op kaartjes te verhogen zal cultuur juist een elitaire tijdsbesteding worden en minder toegankelijk worden voor mensen met weinig geld.
  • Cultuur is goed voor de economie. Bezoekers van theater, museum of festival geven niet alleen geld uit bij de kassa, maar ook bij de plaatselijke horeca, en als ze van ver komen, in hotels. De middenstand profiteert van culturele bezoeken. Voor de grote steden met een breed cultureel aanbod ligt de economische meerwaarde op 10%! De schade op lange termijn wordt geschat op 15 miljard! 
  • Kunst stimuleert de kenniseconomie De creatieve sector is een grote aanjager van de kenniseconomie in Nederland. We staan wereldwijd bekend om onze creatieve manier van ondernemen. Nog wel, tenminste. Het sneuvelen van binnen- en buitenschoolse cultuureducatie en de verschraling van de wisselwerking tussen culturele,creatieve en traditionele ondernemers zal op termijn niet alleen een culturele, maar ook economische verarming van Nederland veroorzaken. Bekende ondernemers als Hans Wijers (Akzo Nobel) en Jos Nijhuis (Schiphol) bepleiten er niet voor niets voor om kunst en cultuur te sparen voor exorbitante bezuinigingen. 
  • Cultuur wordt voor een deel door de overheid gefinancierd. Cultuur wordt nooit voor de volle 100% gesubsidieerd, maar wordt net als de spoorwegen en andere belangrijke publieksvoorzieningen voor een deel door de overheid meegefinancierd. Zo betaal je al jaren mee aan de huursubsidies waar je geen gebruik van maakt, de kinderopvang terwijl je geen kinderen hebt of cultuur terwijl je er nooit naar toe gaat. 
  • Cultuur is in ontwikkeling. De culturele sector heeft de afgelopen jaren het ondernemerschap omarmd en heeft samen met het bedrijfsleven extra financiering weten te genereren. Deze ontwikkelingen moet de overheid op een positieve manier blijven stimuleren en niet ondermijnen. Er wordt nu regelmatig gesuggereerd dat uitvoerende kunstenaars of culturele instellingen maar moeten leren hun broek zelf op te houden. Veel culturele instellingen doen dit al voor een groot deel. Het zou onredelijk zijn om dat proces af te straffen door met meer dan 20% te bezuinigen, de btw te verhogen en investeringsmaatregelen af te schaffen. Minstens 60% van de uitvoerende kunstenaars werkt zelfstandig en zij kunnen niet anders worden gezien dan als inventieve en flexibele mensen.
    Het bedrijfsleven moet zich gesteund voelen door de overheid en geïnspireerd door de culturele instellingen wil men serieus bijdragen aan kunst en cultuur. Nu wordt bijvoorbeeld ook Joop van de Ende, die tientallen miljoenen heeft geïnvesteerd in het nieuwe DeLaMar theater in Amsterdam, door de regering afgestraft met 13% btw-verhoging.
Daarom waren er vandaag in 68 plaatsen in Nederland bijeenkomsten waar iedereen die ongerust is over de culturele toekomst van Nederland zich kon laten horen.
Maar ook 'stille' protesten zijn welkom, teken de petitie op: 
www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl.

Deze week op Lievendag's WeBlog: Van alles wat...