zondag 26 oktober 2008

Koopzondag in Mill?

Vandaag, bij de wisseling van zomer- naar wintertijd, was het weer koopzondag in Mill. Eerlijk gezegd kwam ik er zelf pas later op de dag achter, maar het straatbeeld gaf me dan ook geen enkele hint in de juiste richting. Dat kan aan het weer gelegen hebben, dat was in ieder geval de reden waarom ík vandaag zo min mogelijk buiten kwam. Normaal is het aan wandelende mensen en parkerende auto's voor de deur wel duidelijk dat er activiteit is in het centrum van het dorp. Behalve de gebruikelijke kerkgangers op zondag liepen er niet veel mensen over 'onze' stoep vandaag. Dat 'onze' is trouwens niet zo maar uit de lucht gegrepen, want onze erfgrens loopt nog ongeveer anderhalve meter verder richting straat dan je zou vermoeden op het eerste gezicht! Maar dat terzijde.

Het kan natuurlijk ook dat het met de kredietcrisis te maken heeft dat er zo weinig belangstelling voor het winkelen op zondag was. Zou de kredietcrisis überhaupt veel effect hebben op het reilen en zeilen van het dorp? Met de degelijke Rabobank als belangrijkste financiële instelling in Mill is dat niet waarschijnlijk, maar ik sluit niet uit dat ook hier de mensen beïnvloed zijn door de berichten in de media. Van alle dalende beurskoersen en 'omvallende' banken kan men aardig onzeker worden, ook al voel je persoonlijk nog helemaal niks in de portemonnee. Als je iedere dag in de krant leest en op televisie hoort dat het slecht gaat met onze economie dan ga je dat vanzelf geloven. Ook al zijn de berichten over onze 'werkelijke economie' in tegenstelling tot de beurswereld voor veel mensen nogal mysterieus. De veronderstelling 'Waar rook is, is vuur' geldt vandaag de dag voor een heleboel mensen. Want ook al begrijpen we er dan het fijne niet van, er is natuurlijk wél iets aan de hand.

Dat merken we ook heel goed op de huizenmarkt, er zit weinig beweging in. Toch worden er ook nu gewoon huizen verkocht, zelfs in de hogere prijsklasse ligt de markt niet helemaal plat. De Nederlandse huizenmarkt is redelijk stabiel en totaal niet te vergelijken met de Amerikaanse markt. En dat is nou net wat er volop gebeurt, alles wordt afgemeten aan de Amerikaanse situatie. De Dow Jones Index mag dan de wereldkapitaalmarkt beïnvloeden, de huizenmarkt in Noordoost-Brabant zou er weinig last van moeten hebben. Het tegendeel is waar. De huizen staan langer te koop, potentiële kopers zijn voorzichtiger geworden. Maar één ding is zeker: mensen die eenmaal besloten hebben om hun huidige pand te verlaten en iets anders te zoeken, blijven bij die beslissing. Ze stellen het misschien even uit, maar uiteindelijk gaan ze over tot de aankoop van het huis van hun dromen!

http://tekoop.station-mill.nl

vrijdag 17 oktober 2008

Twee keer per week

Langenboom was deze week behoorlijk in het nieuws. Twee dagen achtereen nog wel.
Op woensdag én op donderdag werd er een illegale hennepkwekerij ontdekt. Dat nieuws valt op tussen de oproepen van de carnavalsvereniging en de aankondigingen van plaatselijke café's. Het staat ertussen alsof het niks bijzonders is:
  • Kies voor leven organiseert AED quiz
  • Na record toasti eten op naar Rockin de Geminte (record mét spelfout, zo overgenomen)
  • Opnieuw hennepkwekerij gevonden in Langenboom
  • Aandacht voor prinsenspeurders bij omroep Brabant
  • Eggens en Roos willen scoren op de Kuilen
  • De klok gaat weer op blues bij cafe Royal
  • Speur en mail naar nieuw prinsenpaar in Mill
  • Hennepkwekerij ontdekt in Langenboom
  • Scepsis bij Millse ondernemers
  • Nieuwe website rond afval
  • Speuren naar prinsenparen via LOM radio
  • Vol programma op discussieavond brede school
  • Opnieuw 2 plus 2 in de Wissel
  • enz. enz.
Allebei aan de Langenboomseweg, in totaal 1750 hennepplanten. Of het om hetzelfde pand gaat, wordt uit de berichten niet duidelijk. Maar verontrustend is het wel natuurlijk.
Wat zou er gebeurd zijn met de geoogste planten als de kwekerijen niet waren ontdekt? Zou het 'spul' in de omgeving verhandeld zijn? Zouden 'onze' kinderen er slachtoffer van geworden zijn? Zoveel planten voor eigen gebruik is uiterst onwaarschijnlijk en met een marktwaarde van bijna € 270.000,- in ieder geval niet geloofwaardig. Nobele motieven zijn hier uit te sluiten! Van burgerlijke ongehoorzaamheid is hier geen sprake meer.

Dat laatste was woensdagavond wel het geval. Het heeft niet de krant gehaald en verdient ook zeker niet de schoonheidsprijs, maar deze ondeugendheid werd wel onmiddellijk bestraft! Al enige tijd is het niet toegestaan om vanuit de Middenpeelweg de Witte Dellen/Udensedijk in te rijden. Alleen bewoners hebben toestemming om de weg te gebruiken tijdens de werkzaamheden (verbreding en aanleggen fietsstroken) die daar plaatsvinden. Maar een dagelijkse gewoonte wordt niet graag onderbroken en 's ochtends vroeg voordat het werk aan de weg begint, heeft niemand er last van als er tóch een niet-bewoner van de betreffende weg (maar wel een bewoner van Mill) gebruik van maakt.
Dat geldt dan ook voor 's avonds laat, niemand had er last van behalve de chauffeur zelf uiteindelijk. Bij een pas aangelegde, nieuwe bocht in de weg reed hij rechtdoor: zo het zand in dat daar lag. Het gevolg was dat de auto muurvast kwam te staan, ervoor lag een berg zand en in de achteruit kwam er geen beweging meer in. Alleen de voorwielen draaiden nutteloos rond, wat de zaak alleen nog maar erger maakte. Ook een haastig opgetrommelde hulp met een grote spade mocht niet baten. Gelukkig was er nog een andere Millenaar bereid om met zijn auto met trekhaak te komen helpen. Bij de 2de poging lukte het om de auto weer op gang te krijgen. Het ziet ernaar uit dat dit akkefietje niet helemaal zonder schade zal blijven, inmiddels is duidelijk dat er een gedeelte van de onderplaat van de auto is afgebroken en de 'binnenvoering' hangt nu los. Een flinke deuk in de voorspoiler herinnert voorlopig ook nog aan dit ongelukkige voorval.

maandag 13 oktober 2008

Van Centrumplan naar dorpsplein?

Vorige week vroeg ik me nog af hoe het Centrumplan Mill ervoor stond. Vandaag zag ik dat we binnenkort weer allemaal naar het gemeentehuis mogen om mee te praten over het Dorpsontwikkelingsplan Mill. Gaat het hier slechts om een naamsverandering van het prestigieuze project dat maar niet van de grond wil komen, of is het Centrumplan enkel een onderdeel van de ontwikkeling van ons dorp? Volgens de aankondiging worden in het 'nieuwe' plan meerdere projecten gebundeld die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in Mill. Er zal een presentatie gegeven worden van de voortgang van diverse projecten - is die er dan? - maar het hoofddoel van de avond is veel idealistischer! Het is namelijk de bedoeling dat de inwoners van Mill met elkaar in gesprek gaan over de leefbaarheid in hun dorp. Ik ben erg benieuwd hoe dat zal gaan en nog meer vraag ik me af wat de gesprekken op deze avond op zullen leveren.
Van vorige bijeenkomsten heb ik vooral onthouden dat de inwoners van Mil zich druk maken over parkeerplaatsen en met name het tekort daaraan. Ik wil verder in het midden laten of dit wel of niet terecht is, het gaat erom of de burger hierin gehoord wordt.
De avond wordt begeleid door het PON. Het PON is een onafhankelijk instituut voor onderzoek en advies, gespecialiseerd in sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze zijn gevestigd in Tilburg en zeggen zelf dat ze een speciale band met Noord-Brabant hebben. Het is te hopen dat ze ook een speciale band met Mill hebben of die avond zullen krijgen. Dat vergemakkelijkt het gesprek in ieder geval voor de Millse burgers.

'Dorpsontwikkelingsplan' is overigens een officiële ambtelijke term (afgekort in gemeentelijke stukken tot DOP), op internet kwam ik zelfs integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP, jawel) tegen. Nou nog iemand die me kan vertellen waar de letters PON voor staan, op de website van dit instituut kan ik het nergens vinden.
Even Googelen leverde wel allerlei andere instellingen op, zoals Pekan Olaraga Nasional (Nationale Sport Week in Indonesië), Passive Optical Network, Polski Owczarek Nizinny (Poolse herdershond van de laagvlakte) en nog veel meer.
Het staat natuurlijk iedereen vrij om er zelf iets bij te verzinnen, bijvoorbeeld 'Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant', 'Presenteren Op Niveau' of 'Praten Over Niks'.
De avond staat gepland voor 11 november in het gemeentehuis, tot dan zullen we moeten wachten welke betekenis de mensen uit Mill eraan willen geven.

maandag 6 oktober 2008

Herfst in Mill

Het was deze week echt herfstweer, niks lekker nazomeren. Vorig jaar zaten we nog buiten begin oktober, maar dat kan nu alleen maar met een regenjas aan of onder de paraplu. Triest ziet het eruit, dat glimmende asfalt en die natte straatstenen in het centrum van Mill. En dan hebben we ook nog steeds uitzicht op een kerktoren zonder uurwerk. Nee, gezellig kun je het niet noemen. Vlaar is afgebroken en dat was het dan voorlopig. Van enige andere activiteit die met het nieuwe centrumplan te maken heeft, is niks te merken. Het laatste - en dus meest actuele - bericht dateert van 26 augustus. Dat gaat over de 'voorlopige' gunning die pas na de voorgeschreven wachtperiode (bezwaartermijn voor andere inschrijvers) definitief wordt. Máár - die wachtperiode is alweer 3 weken verstreken (datum was 17 september) en nergens vind je ook maar een miniberichtje over dit heuglijke feit. Of is er wél bezwaar ingediend en is daarmee alweer een vertraging ontstaan? Ik weet het niet, want er is gewoon geen berichtgeving over het Centrumplan meer. Niks op de gemeentelijke website, niks op de weblog van de burgemeester en ook niks op de website van Algemeen Belang '90. Het lijkt wel of Mill rechtstreeks van de vakantie in een winterslaap gerold is. Ook van de website van De Twee Snoeken word ik niet wijzer. Geen aankondiging van gegunde projecten en dus ook niks over Mill. De sociaal culturele gebouwen die ze wel op hun website laten zien, dateren allebei uit 2004 en ik hoop eerlijk gezegd dat ze voor Mill iets mooiers in gedachte hebben. Iets met een meer dorps karakter, dat zou aardig zijn. Oude gebouwen hebben we hier niet veel meer, het zou dus plezierig zijn als er nieuwbouw ontwikkeld wordt die wat van die mooie oude bouwstijlen leent. Voorbeelden van mooie oude gebouwen in Mill zijn er nog te vinden op de anscichtkaarten die onlangs uitgegeven zijn. Nóg beter was het natuurlijk geweest als ze die gebouwen nooit gesloopt hadden, maar dat zullen we maar aan de toen heersende opvatting over wat mooi is, toeschrijven. Op de website van De Webridder zijn een heleboel van die ansichten te zien.
Intussen vallen de blaadjes van de bomen en zijn de ergste regenbuien overgetrokken. Er worden zelfs een paar dagen met redelijk mooi weer voorspeld. Als het zonnetje schijnt, is het meteen een stuk leuker wonen in Mill. Maar dat geldt natuurlijk ook voor elke andere plaats!